Punakynä

blank bloom blossom composition
Photo by Pixabay on Pexels.com

Hemingwayn tuumailu ”write drunk, edit sober” tuntuu asiatekstiä kirjoittaessa ihan fiksulta: Astelin kerran kauppaan ostamaan viiniä, jonka voimin jaksaisi kääntää 40 sivua muinaisruotsia. Myyjä ojensi ilmekään värähtämättä pullon hyvää rieslingiä, ja siitä tuli ihan kelpo gradu. Korpinlaulun (syksy 2019) lopullista versiota editoidessa käy kyllä välillä mielessä, että kaunokirjallisuudessa ohjeen pitäisi olla toisin päin. Ekojen versioiden kirjoitus oli niin intensiivistä puuhaa, ettei siinä ehtinyt edes kahvia juoda saati viinilasia kallistaa. Ja nyt sitten kun vuosia myöhemmin sitä upeassa flowssa kirjoitettua tekstiä lukee, täytyy välillä kysyä itseltään, mitä oikein mahdoin ajatella.

Toisaalta olen edelleen ihan fiiliksissäni tästä mahdollisuudesta, unelmasta, jota olen jahdannut teini-iästä asti. Uskon tarinaani, ja viimein tuntuu siltä, että tähän tekstiin kannatti uhrata verta, hikeä ja kyyneleitä. Välillä suorastaan leijailen katsellessani tulevan kirjankannen ekaa versiota ja ajatellessani, että joku on tehnyt tuon minun tekstiäni varten. Sama upea epätodellinen olotila kutittelee vatsanpohjassa, kun varailen valokuvaajaa ottamaan minusta kirjailijakuvan. Kirjailijakuva, minusta!

Editoinnin yhteydessä olen myös ihan uudella tavalla päässyt käsiksi siihen muutokseen, joka itsessäni oli ikävuosina 20-30 tapahtunut. Olen kasvanut noin about aikuiseksi, ja paikoin parikymppisenä kirjoittamani teksti näyttää, no, parikymppisen kirjoittamalta. Toisaalta tässä vuosien varrella on, paitsi elämänkokemusta, kertynyt myös ystäviä ja tuttuja, joista on arvaamatonta hyötyä kässärin editoinnissa.

Koska kirjan tapahtumat sijoittuvat kuvitteelliseen keltti- tai vaihtoehtoisesti viikinki-henkiseen ympäristöön, jossa miekalla sohituksi tuleminen on paitsi mahdollista myös todennäköistä, en tietenkään ole voinut säästää henkilöitäni loukkaantumisilta. Onnekseni olen tässä matkan varrella opiskellut puolisen vuotta fysioterapiaa, ja rakas 17FY riensi apuun varmistamaan, että telon henkilöitäni uskottavasti. Kiitos siitä!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s